Румен Радев с вързани ръце при избора на премиер и

...
 
Румен Радев с вързани ръце при избора на премиер и
Коментари Харесай

Румен Радев с вързани ръце при избора на премиер и министри

 

Румен Радев с вързани ръце при избора на министър председател и министри. Ако се стигне до предварителни парламентарни избори, президентът ще би трябвало да подпише указа за служебното държавно управление, само че с вързани ръце – тъй като няма свободно право да избере нито какъв да е министър председател, нито кои да са министрите.

Според последните промени в конституцията президентът избира какъв да е отпред на служебния кабинет всред следните кандидатури: ръководителя на Народното събрание Росен Желязков; шефа и подуправителите на Българската национална банка – Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков; ръководителя на Сметната палата и двамата му заместници Димитър Главчев, Горица Кожарева и Тошко Тодоров; омбудсманът и заместник-омбудсмана – Диана Ковачева и Елена Чернева-Маркова. С дребни изключения това са или непосредствено фрагменти на ГЕРБ (като Желязков, който в този момент е началник на Народното събрание или Димитър Главчев – който беше началник на Народното събрание от името на ГЕРБ), или хора, издигнати и получили мандата си с гласовете на ГЕРБ в Народното събрание.

Посоченият от президента за министър председател пък избира състава на Министерския съвет – тук също президентът няма независима роля.

Досега служебното държавно управление се назначаваше от президента и се отчиташе пред него. Вече не е по този начин – Радев няма да има никакъв надзор. Което повдига резонния въпрос – какво ще стане, в случай че Радев, сърдит от състава на кабинета, който му се предлага за автограф, откаже?

Конституцията не предлага отговор, по тази причина се допуска, че не трябва да се дават мотиви на Радев да откаже автограф. Защото другото ще бъде открита война сред институциите.

С други думи – в служебното държавно управление не би трябвало да има прекомерно ярки партийни фигури. Макар към този момент да е ясно, че то ще бъде подредено от ГЕРБ, както се споделя – послали са си с назначенията на основни места в последните 12 години, а и с измененията в главния закон.

С което се сбъдва кошмарът на „ Продължаваме промяната “ – изборите ще прави кабинет на ГЕРБ с вътрешен министър на ГЕРБ. Но в политиката е по този начин – кармата те застига още в този живот, няма за какво да чакаш идващия.

Най-спряган за длъжностен министър-председател е Росен Желязков, човек по едно и също време отракан, спокоен, само че и лоялен на партията. Ако той освободи поста на „ пръв всред равни “ в Народното събрание, няма спънка народните представители да изберат който и да е от своя състав.

И към този момент няма да са обвързани с никакви обещания за ротация. Едно от промените в конституцията планува настоящият парламент да продължи да работи, до момента в който не се закълне новоизбраният.

На длъжностен министър председател може да бъде и шефът на Сметната палата – Димитър Главчев, също правилен кадър на ГЕРБ.

В Конституционния съд виси оборване на измененията в конституцията. Според осведомени обаче решенето надали ще пристигна по време на възможната предизборна акция. А и да пристигна и каквото и да е то – то ще работи отсега нататък.

С промените се прекратява и една друга желязна процедура – членовете на служебното държавно управление не можеха да са в това време претенденти за народни представители. Според осведомени това към този момент не е по този начин. С други думи – в случай че стане министър председател, няма спънка пред Желязков още веднъж да води листата на ГЕРБ в Благоевград.

Източник: epicenter

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категории България и Коментари.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР